Областният управител бе гост на Панаира на царевицата в Исперих

07.10.2017

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе гост на заключителното събитие от традиционния Панаир на царевицата, който се провежда в Исперих.

   Празникът за жителите и гостите на Исперих се организира от Исторически музей-Исперих и е част от Дните на културно-историческото наследство в града, продължава пет дни, завърши вчера, 6 октомври, с Царевично парти пред Музейната експозиция в центъра на града.

   Царевичното парти започна с ревю на най-оригиналните царевични костюми, манекените бяха разпределени в две възрастови групи - малчугани от детските градини в Исперих и ученици от 1 до 4 клас. Официалните гости на събитието - Областният управител Гюнай Хюсмен и председателят на Общински съвет-Исперих Даниел Димитров, а също и многобройните зрители в центъра на Исперих, бяха впечатлени както от оригиналните костюми на малките участници в ревюто, така и от дефилето им – като на истински манекени.

   Докато журито заседаваше, имаше игри с царевични продукти, встрани от сцената се готвеше качамак, който в края на празника бе дегустиран от зрителите, имаше и кулинарна изложба. Талантливи фолклорни изпълнители от Исперих също участваха в програмата, в която бе включено и надиграване на фолклорни танцови състави.

   На откриването на Царевичното парти директорът на Исторически музей-Исперих Боряна Матева съобщи две добри новини за съгражданите си. Едната е свързана със събитието, на което присъстваха – за пръв път тази година Панаирът на царевицата е обявен за културно събитие с национален статут. Втората новина е също голямо постижение за Историческия музей в Исперих – плакатът „Изложба „Гетската столица Хелис – 30 години проучвания“ е класиран на първо място в Националния преглед на музейния плакат в Смолян, негов автор е Георги Деков.Към началото на страницата