Областният управител откри семинар, организиран от сдружение ЕВЕТ и фондация „Конрад Аденауер“

30.06.2017

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри днес семинар на тема „Междукултурният диалог – отговор на предизвикателствата пред междуетническите отношения в България. Политическа интеграция в дясно“. Дискусията се организира от сдружение „Европейска визия за етническа толерантност“ и фондация „Конрад Аденауер“, целта й е да бъде създаден Наръчник за българската политическа класа как да интегрират етносите в България, за да спре тенденцията етносите да се идентифицират с една партия и да се постигне пълна политическа интеграция, която да започне от дясното политическо пространство – обясни председателят на ЕВЕТ Ергин Емин. Той уточни, че процесът трябва да тръгне от дясно, тъй като още първите партии от началото на прехода СДС, както и водещата партия в последните 10 години ГЕРБ, водят своето начало от граждански сдружения. „Много важно е да постигнем това една партия да спре да си присвоява електорат или етноси“ – коментира и Областният управител Гюнай Хюсмен.

   В приветствието си той припомни, че доброто съжителство на различните етноси в Разградска област е пример за цялата страна как се устоява на предизвикателствата на времето. „Използването на потенциала на това многообразие и подобряването на междукултурния диалог е сред приоритетите на дейността ми като Областен управител“ – категоричен бе г-н Хюсмен. Той допълни още, че в област Разград се изпълнява Областна стратегия за интегриране на ромите в Област Разград  (2012 – 2020 г.), в чието изпълнение водещ принцип е междукултурния подход. Спазването на този документ е гаранция, че инциденти, подобни на тези в Асеновград, тук няма да се случат – заяви Гюнай Хюсмен.

   На откриването на семинара присъства и заместник областният управител Нурие Црънгалова. Обучението на представители на местните власти и неправителствения сектор от Северна България продължава два дни в комплекс „Островче“. Лектори са  проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН и доц. д.р Антоний Гълъбов от Нов български университет.Към началото на страницата