Областният управител присъства на откриването на строителна площадка по Програмата за енергийна ефективност

01.06.2017

   Областният управител Гюнай Хюсмен и заместник областният управител Нурие Црънгалова присъстваха на откриването на строителна площадка на ул. „Абритус“ 15в Разград, където ще се реализира проект по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

   Това е втората сграда в област Разград, чийто ремонт стартира през тази година, първата е в община Завет – припомни Областният управител Гюнай Хюсмен. Той поздрави жителите на блока във Водна централа, предаде им и поздрави от премиера Бойко Борисов за това, че са постъпили умно и далновидно, били са и единни, за да успеят да се подготвят за включване в програмата. Правителството работи за подобряване на живота на гражданите и проектите по Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са част от цялостната визия на Министерски съвет в тази посока – увери Хюсмен. Разказвайте и на съседите си от другите блокове, за да се възползват от тази възможност – призова г-н Хюсмен.

   Областният управител Гюнай Хюсмен, кметът на Разград д-р Валентин Василев, управителят на фирмата, която ще извърши строително-ремонтните работи, Таню Танев и председателят на собствениците на жилища в блока подписаха протокол за откриване на строителната площадка.

    По договор срокът за извършване на дейностите е 168 дни, но ще се постараем работата ни да приключи за около 60 дни – заяви пред хората от блока управителят на „ЕМУ“АД-Търговище Таню Танев. Така по думите му те още през топлите дни на август ще усетят положителните резултати от санирането. За фирмата това е 17-ти подобен обект, санирали са в цялата страна – Бургас, Благоевград, Дупница и други населени места. В разградския блок, който е осеметажен, с три входа и в него живеят 69 семейства, фирма „ЕМУ“ ще ремонтира покрива,  ще смени дограмата, ще извърши изолация на сградата, ремонт на стълбищата и смяна на външните врати. Стойността на ремонта е 742 139 лева.

   В Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради през 2016 и 2017 г. са се включили шест от седемте общини в Лудогорието, изключението е Цар Калоян. Вече са завършени четири сгради – по 2 в Разград и Исперих. Броят на исканията за сключване на договори за целево финансиране към Българска банка за развитие е 46, а подписаните договори за целево финансиране и стартирали дейности са 22. Общата стойност на реализираните и предстоящите за реализация мерки за енергийна ефективност в Област Разград е над 20 милиона лева. «Това е много сериозен финансов ресурс, който влиза в региона и допринася за подобряване качеството на живот на жителите на Област Разград» - коментира Гюнай Хюсмен.Към началото на страницата