Заместник областният управител бе гост на празника на Професионалната гимназия по транспорт и строителство в Разград

06.04.2017

   Заместник областният управител на област Разград Нурие Црънгалова бе гост днес, 06.04., на патронния празник на Професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ - най-старото професионално училище на територията на област Разград.

    В залата за презентации на гимназията се бяха събрали възпитаниците на гимназията, учителите, директори на училища и много гости.

    От името на Областния управител Манол Кившанов, г-жа Црънгалова поднесе поздравителен адрес.

    „Щастлив съм да споделя с Вас вълнуващите празнични мигове, озарени от грейнали усмивки и удовлетворение от пълноценно изминат 96-годишен път, посветен на една от най-благородните житейски мисии – образованието и възпитанието на младите хора, подкрепата за сбъдване на мечтите им“, се казва в поздравителния адрес. На учителите г-н Кившанов пожелава да бъдат все така всеотдайни и отдадени на своята мисия, здраве, мъдрост, творческо озарение и професионално удовлетворение. А на учениците: да вярват в силата на знанието и успеха към неспирния стремеж към съвършенство.

    След отправените приветствия и пожелания, празникът продължи с тържествено награждаване на изявени ученици от гимназията.

    Тържественият ден е започнал днес с поднасяне на венец пред паметника на Христо Смирненски в двора на училището, след което се е състоял финалът на училищното състезание по тенис на маса. Следват представителните изяви на клуб „Как да се обличам и държа в обществото“, създаден по проект „Твоят час“, надпревара по майсторско управление на МПС на училищния полигон, където се е представил още един клуб по проект „Твоят час“ – „Хоби кар“.

    ПГТС „Христо Смирненски“ е наследник на две учебни заведения. Неговото начало е поставено в далечната 1921 година, когато на 1 октомври със заповед на Министерството на просвещението в Разград се открива „Държавно практическо коларо-дърводелско училище“. През 1945 година то е преобразувано в промишлена гимназия под името „Държавно средно техническо за превозни средства училище“. Днешното име „Христо Смирненски“ получава през 1960 година. От 1996 година СПТУ се превръща в Образцов техникум по транспорт. Последната трансформация е през 2002 година, когато към него се влива СПТУ по строителство, за да се стигне до днешната Професионална гимназия по транспорт и строителство.Към началото на страницата