Обръщение на Областния управител Манол Кившанов, по повод 144 години от гибелта на Апостола

19.02.2017

   Уважаеми жители на Област Разград,

  Преди 144 години България загуби един от най-достойните си синове  Васил Левски - демократ и борец за „свята и чиста република”, и преди всичко за свобода – лична, национална, общочовешка!

   „Отче, нищо няма що да кажа, защото никого не съм убил и никого не съм ограбил за своя полза. Ако служенето на народа е грях, то не искам прошка и от Бога"…Това е последната изповед на Апостола на свободата, изречена на бесилото в околностите на София.

   Жива е традицията на 19 февруари да сведем глави пред неговата памет, защото изминалите години са съхранили образа му като един от най-светлите в българската история – слял в едно действителност и легенда. Този ден е и миг на равносметка за успехите и неуспехите. Миг на размисъл за миналото, настоящето и бъдещето.

   Всичко, изречено от него, днес звучи толкова истинско, сякаш е казано вчера. Около прочутото „свобода, равенство, братство", днес се гради модерната европейска цивилизация.

   Личността на този достоен син на България остава необятна, а делото му – свято и  изпълнено с нечовешка сила.

   Нека всеки от нас да открие собствената си мисия в живота и да я изпълнява по най-добрият начин, както го направи Светията Левски!

   „Трябва да бързаме, казваше Апостола, няма кой да ни чака".

 

         Поклон пред паметта му!

 

С уважение,
Манол Кившанов
Областен управител
на Област Разград


Към началото на страницата