По повод Деня на народните будители Областният управител Манол Кившанов бе гост на тържество в ОУ „Никола Икономов“

01.11.2016

    В Деня на народните будители, Областният управител Манол Кившанов бе сред официалните гости на организирано тържество в ОУ “Никола Икономов“, гр. Разград.

   По повод празника, посветен на просветителите и книжовниците, които са изградили и съхранили духовните ценности и културното самосъзнание на българите, в двора на училището беше открит барелеф с лика на патрона на учебното заведение.

   С поднасяне на венци и цветя ръководствата на Областна администрация и Община Разград, общински съветници, представители на политически партии и граждани,  сведоха глава пред делото на великия българин – един от ония славни наши предци, които успяха да съхранят българския национален дух и поведоха народа ни към просвета, културно израстване и свобода.

   Празнична литературно-музикална програма изнесоха възпитаници на ОУ „Никола Икономов“.

   По повод празника, Областният управител отправи поздравителен адрес към жителите на област Разград.

   За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1923 г. цар Борис Трети обявява 1 ноември за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. денят е забранен. Честването му се възстановява на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения.Към началото на страницата