„Майстори на живопистта от Лудогорието”

12.02.2014

„Като разградчанин приемам културата като своя кауза, имаща специална мисия - да се популяризира културно-историческото ни наследство“, сподели Областният управител Стоян Ненчев, който оцени високо гостуването на изложбата в Стара Загора и подчерта, че е много важно да се съхранява духовността на една нация.Събитието уважиха Директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм” в Община Разград Цветана Бенонова и Директорът на ХГ „Проф. Илия Петров” – Разград Тодор Тодорв

В сряда, 12.02.2014 г., в Художествената галерия в Стара Загора при небивал интерес бе официално открита гостуващата изложба от Разград под надслова „Майстори на живопистта от Лудогорието”.

Директорите на Галериите в Разград и Стара Загора -  Тодор Тодоров и Марин Добрев представиха изложбата на гостите. Събитието уважиха Областният управител Стоян Ненчев, Директорът на Дирекция „Култура, спорт и туризъм” в Община Разград Цветана Бенонова, Председателят на ОбС - Стара Загора Емил Христов, зам.-кметът по хуманитарните въпроси Иванка Сотирова и зам.-областният управител на Стара Загора Теодора Иванова.

„Като разградчанин приемам културата като своя кауза, имаща специална мисия - да се популяризира културно-историческото ни наследство“, сподели Стоян Ненчев, който оцени високо гостуването на изложбата в Стара Загора и подчерта, че е много важно да се съхранява духовността на една нация.

 Изложбата представя 40 картини живопис от фонда на ХГ „Проф. Илия Петров” – Разград. До средата на месец март на вниманието на жителите и гостите на Стара Загора са представени платна дело на стари майстори на четката – Драган Данаилов, Максим Цанков, Никола Ганушев – възпитаници на италианската школа в Торино, Данаил Дечев, Коста Петров, Георги Йорданов, Йордан Петров и проф. Илия Петров.

Тази колекция от златното поколение след Освобождението до 60-70-те години на миналия век за първи път гостува, сподели директорът на ХГ „Проф. Илия Петров” Тодор Тодоров.

Ще припомним, че с колекция от фонда на ХГ в Стара Загора Разград даде старт на празничните изяви, посветени на 28 януари.

 Към началото на страницата