Областният управител присъства на конните надбягвания в с. Юпер

21.03.2016

На 19.03.2016 г., за пореден път кубратското село Юпер организира конни надбягвания, свързани с църковния празник Тодоровден.

На събитието присъстваха Областният управител Манол Кившанов, народният представител от ГЕРБ Михаил Тодоров, кметът на община Разград Валентин Василев, кметът на община Кубрат, участници и многобройна публика.

Традиционният български празник Тодоровден се празнува главно за здравето на конете и затова е посветен на коневъдството и на конния спорт. На този ден конете се излъскват, нагиздват, опашките и гривите се сплитат и украсяват с мъниста, с пискюли и цветя.

Тази година в местността „Червената Бършина” близо 30 коня, претенденти за призовите места, се надбягваха по импровизираната писта.

По традиция състезанието започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от свещеник, който благослови конете, готови за надпреварата. Настроението на Тодоровден повдигнаха и самодейците от местното читалище. В програмата участваха и детски състави, които поздравиха участници и публика.

Манол Кившанов връчи три от наградите в състезанието. По традиция спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат с радост и поят коня му с вода.Към началото на страницата