Областният управител Манол Кившанов свика Постоянната епизоотична комисия за набелязване на мерки за борба с вредния дивеч

24.11.2015

   Превантивни мерки за борба с вредния дивеч и изпълнение на Програмата за отстрел на същия бяха предприети днес от Постоянната областна епизоотична комисия, която беше свикана от Областния управител Манол Кившанов. Заседанието беше водено от зам. областния управител Виолета Тодорова.

   По време на срещата  д-р Юлиян Йорданов – началник отдел „ЗЖ” в ОДБХ Разград информира, че над 1 млн. примамки срещу бяс на дивите лисици ще бъдат пуснати от самолет в цялата страна, като и Област Разград е включена в националната програма за орална ваксинация. Целта на инициативата е да бъде изкоренена болестта бяс от дивите животни. Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. Практиката показва, че до 10 дни след разхвърлянето всички примамки се приемат от животните. За контрол на ефикасността от ваксинацията в примамката е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на животното. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS-система. Методът за орално ваксиниране на диви животни е отдавна изпробван и доказал ефективността си в Европа. Ваксините няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Те не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни, и любимци.

   Всяка зима лисици, носители на болестта бяс слизат по населените места и предават заразата на домашни животни и застрашават здравето и живота на хората. За да стане ясно обаче има ли досега реален резултат от акцията, ловците трябва да отстрелят и предадат за изследване убитите животни.

   По време на заседанието д-р Илиян Драмалиев – директор на ОДБХ Разград информира, че до днешна дата са взети 42 проби, но са необходими много повече, включително и проби от чакали. За да се стимулират ловците да предават убития вреден дивеч за изследване, всяка проба ще се плаща по 10 евро, като до края на годината предстои едно междинно плащане, допълни д-р Драмалиев.Към началото на страницата