В Областна администрация Разград представители на ЦИК разясниха важни моменти от предстоящите „Местни избори 2015 г.”

07.07.2015

На 7 юли, по инициатива на Централната избирателна комисия, в Областна администрация Разград се проведоха две срещи под мотото „По-близко до избирателите”, открити от Областния управител Петър Василев. На тях  представителите от ЦИК - Румяна Сидерова и Румен Цачев, разясниха особености от подготовката на предстоящите „Местни избори 2015”, в които ще бъде гласувано за кметове на общини, на кметства и за общински съветници.

По време на дискусията с техническите екипи от областна и от общинските администрации бяха обсъдени процесите, необходими да бъдат спазени за протичане на изборите и за техническото осигуряване на работата на общинските избирателни комисии и на секционните избирателни комисии.

На срещата с медиите и граждани представителите на ЦИК презентираха новите промени в Изборния кодекс. Акцентирано бе,че през тази година за пръв път по време на изборите за общински съветници ще има и преференциално гласуване. Беше подчертана и необходимостта от по-широка разяснителна кампания, целта на която е да сведе до минимум броя на невалидните бюлетини.

В Област Разград избори за кмет на кметство ще се проведат в 92 населени места и в 7-те общински центрове, като такива няма да има в селата - Черковна и Островче (Община Разград), Конево (Община Исперих) и в Кара Михал (Община Самуил), заради промяна в Изборния кодекс – в тях ще бъдат назначени кметски наместници. Към началото на страницата