Областната комисия по безопасност на движението по пътищата заседава днес

22.01.2015

На 22 януари в Oбластна администрация - Разград се състоя заседание на „Областната комисия по безопасност на движението по пътищата”, с председател областният управител Петър Василев и зам.председател – зам. областният управител Нурие Црънгалова.

По време на заседанието бяха засегнати редица въпроси, касаещи проблеми с пътната обстановка в Област Разград. Началник сектор „Пътна полиция” Деян Симеонов направи анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на Областната дирекция на МВР – Разград за периода от 1 януари 2014 до 31 декември 2014. Той изтъкна, че на територията на областта в посочения период са настъпили общо 404 ПТП с 11 загинали и 122 ранени граждани. Акцентирано бе и на това, че в сравнение със същия период на предходната година общият брой на пътните инциденти е намалял от 434 на 404. Като основни причини за произшествията бяха посочени високата скорост и неизправност на автомобилите. Христо Христов от Областна администрация засегна и проблема с дърветата около пътните платна, които стават причина за редица инциденти. Областният управител посочи, че в тази връзка ще бъде организирана работна среща, за да се вземе решение относно крайпътните дървета.

Проблемът със зачестилите инциденти по бул. „Априлско въстание” в Разград и търсене на начин да бъдат намалени, също бе разискван по време на заседанието. Деян Симеонов обясни, че темата вече е поставяна и пред Постоянната комисия по транспорт към Общински съвет – Разград, както и на предходната Областна комисия по безопасност на движението по пътищата. Идеята за този опасен пътен участък е да бъдат осигурени допълнително осветление край пешеходните пътеки, повдигнати пешеходни пътеки в зоните, където има по-голяма опасност, както и видеокамери на светофарите, за да бъде следено стриктно поведението на шофьорите. Г-жа Црънгалова коментира, че казусът с опасния участък е много важен и ще трябва да бъдат предприети нужните мерки. Затова бе решено в най-кратък срок да бъде изпратено писмо от КАТ до Областната управа, която да предприеме действия.

Началник отдел „Охранителна полиция” при ОД на МВР Божидар Божков засегна още един важен проблем – размера на санкциите за употребилите алкохол водачи на МПС. Според него настоящите наказания не са достатъчно сурови. Губернаторът констатира, че във връзка с този проблем ще бъде информирана законодателната власт.

По време на заседанието Пламен Цанков от „Автомобилна администрация”-Разград постави въпроса за опасността, която създават селскостопанските машини с изнасянето на кал по пътните платна. Областният управител посочи, че ще бъдат информирани общинските кметове, които да  уведомят арендатори, земеделски производители, кооперации и фирмите за дърводобив.

Въпрос бе зададен и от журналистите, които проявиха интерес за това има ли определени правила за движение на велосипедистите по пътищата. В отговор Деян Симеонов уточни, че има такива норми, които трябва да бъдат спазвани, за да бъде намален рискът за инциденти.

Второто заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата за тази година ще бъде през месец май.Към началото на страницата