На днешния празник на храбростта и празник на Българската армия Областният управител Гюнай Хюсмен направи първа копка на Военния мемориал на гарнизон Разград

07.05.2021

На днешния празник на храбростта и празник на Българската армия, Областният управител Гюнай Хюсмен направи първа копка на Военния мемориал на гарнизон Разград, заедно със заместник-кмета на Община Разград Добрин Добрев, началника на Военно окръжие-Разград Диян Желев, заместник-деканът на факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ Шумен към Национален военен университет „Васил Левски" – Велико Търново подполковник доцент д-р инж. Калоян Илиев и автора на идеята за изграждане на мемориала – майорът от запаса Румен Вълчев.

Официалната церемония „Първа копка“ за поставяне началото на изграждане в град Разград на Военен мемориал на поделенията, съществували в Разградски гарнизон в периода от 1878 до 2009 г. бе организирана съвместно от Областна администрация Разград и Община Разград. Първата копка бе направена в район, в който през различни периоди са се помещавали няколко военни поделения – зелената зона преди пътната връзка за бизнес зона „Перистър“ на входа на Разград откъм Попово.

В събитието участие и заместник областният управител Евгени Драганов, главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров, заместник-кмета на Община Разград Мирослав Грънчаров, майор от запаса Иван Иванов – старши експерт в сектор „Връзки с обществеността“ в Военна академия „Г. С. Раковски“ – град София, директорът на Регионален исторически музей – Разград Таня Тодорова, авторът на идейния проект на мемориала Теодор Даскалов, представители на Инициативния комитет за изграждане на мемориала, на Областната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, началникът на Регионално управление на образованието – Разград Ангел Петков, общински съветници от Общински съвет Разград и граждани.

Отслужен беше и молебен здраве и успех на начинанието от отец Дмитрий.

Инициативата за изграждане на Военен мемориал на поделенията, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878 г. – 2009 г., стартира през 2019 г., получи подкрепа от обществеността, държавните и местните институции, както и от бизнеса в региона.

Идейният проект на мемориала е на скулптора Теодор Даскалов. Паметникът ще представлява арка – горе с два изправени коня и разперен орел. В основата му ще бъде изобразен символичен „вечен огън“. Ще има плочи от гранит с изписани наименованията на разградските поделения през различните периоди.

Инвестиционният проект беше изготвен от екип с ръководител архитект Елга Бонева. На 3 декември 2020 г. Главният архитект на община Разград издаде разрешение за строеж за монтаж на съоръжение „Военен мемориал на гарнизон – Разград“. Строителните работи по изграждане на фундамента на мемориала са възложени от Община Разград на фирма „САВ-Разград“ ООД. Съставени са протоколи за безвъзмездно представяне на материали и извършване на строителни работи от няколко фирми от област Разград.

Областният управител изказа своите благодарности на Инициативния комитет за изграждането на мемориала за извършената работа за реализиране на родолюбивото дело, на Министерството на отбраната за предоставените 11 000 лева и поетия ангажимент за предоставяне на гилзи от месинг за отливане на скулптурната група, на Община Разград за отпуснатите 15 000 лева и на всички дарители, подкрепили идеята, сред които.

Г-н Хюсмен пожела успешна и лека работа на изпълнителите на обекта, за да бъде завършено успешно това родолюбиво начинание. Той заяви, че делото следва да бъде и в памет на един от най-големите радетели за осъществяване на инициативата – членът на Инициативния комитет за изграждане на паметника – подполковник Мирослав Добрев.


Пълна галерияКъм началото на страницата