Иван Борисов: С острота и загриженост трябва ежедневно да мислим за безопасността на движението по пътищата

14.11.2014

По време на инициираната от Областна администрация - Разград кръгла маса представителите на определящи и имащи важно отношение институции в областта дадоха гласност по проблематиката, която е актуална не само за водачите на МПС, но и на цялото ни общество

Във връзка с 16 ноември – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия Областна администрация – Разград инициира и проведе кръгла маса на тема: "Безопасността на движение по пътищата: Споделена отговорност". Представителите на определящи и имащи важно отношение институции в областта дадоха гласност по проблематиката, която е актуална не само за водачите на МПС, но и на цялото ни общество.

Анализиът на „Пътна полиция” към ОДМВР – Разград сочи, че от началото на 2014 г. до момента са станали 330 ПТП с 11 загинали и 104 ранени граждани. Основна причина за възникване на ПТП в 96% от случаите е нарушаване на Закона за движение по пътищата. Отчитайки динамиката става ясно, че  на всеки 8-и пострадал е дете. Дните сряда и четвъртък са с най-висок ръст на ПТП между 12.00 и 15.00 ч.

ЦСМП в Разград през 2014 г. е оказал помощ на 200 пострадали при 148 ПТП. Пикът е бил отчетен през месец април тази година.

До момента БЧК е провел обучение на 875 кандидати за водачи на МПС в 60 курса; 15 приемни родители; 30 служители от две фирми по програма, както и 850 деца.

През учебната 2013/2014 г. обучението за безопасно движение по пътищата за деца в детските градини и в училищата е разпределено като хорариум през годината.

В поредицата от мероприятия са включени още:

- Превантивна дейност – спиране днес на автомобили на бул. „Априлско въстание” и ул. „Дунав” в град Разград от екипи на „Пътна полиция” гр. Разград, придружени от ученици с цел раздаване на информационни материали по безопасност на движението;

-   Занятия по безопасност на движението в училищата на територията на област Разград;

-  Панихида в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия на 16.11.2014 г. /неделя/  около 9,30 в храм „Св. Николай Чудотворец” в гр. Разград.

Председателсващият кръглата маса зам.-областен управител Иван Борисов призова с острота и загриженост ежедневно да мислим за безопасносста на движението по пътищата.Към началото на страницата