Областният управител на област Разград превантивно свика заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавиpyc

27.02.2020

Днес 26.02.2020 г. от 10.30 ч. в зала 703 на Областна администрация Разград се проведе заседание на Областен кризисен щаб за борба с коронавиpyc, на което се разгледаха действията, свързани с превенция разпространението на COVID-19 в област Разград.

На заседанието присъстваха Нурие Црънгалова – заместник областен управител, д-р Анатолий Стойнов – заместник-директор на РЗИ Разград, старши комисар Ивайло Йовчев – директор на ОД на МВР Разград, Любомир Георгиев – районен прокурор и административен ръководител на Районна прокуратура Разград, Ангел Петков – началник РУО Разград, д-р Рени Кирякова – Директор на Дирекция НЗБ при РЗИ Разград.

Заседанието бе ръководено от Областния управител г-н Гюнай Хюсмен.

Обсъдена бе актуалната епидемична обстановка в страната и мерките, които се прилагат по отношение на COVID-19.

Д-р Анатолий Стойнов запозна присъстващите с въпросите, разгледани на проведено в гр.София заседание на директорите на РЗИ, ръководено от главния държавен здравен инспектор – д-р Ангел Кунчев. Той информира, че в инфекциозното отделение на разградската болница – МБАЛ „Свети Иван Рилски” има подготвени отделни стаи с възможност за изолиране на лица със съмнения за инфекция с коронавирус.

Д-р Анатолий Стойнов допълни, че от гранична полиция се събират данни от лицата, пристигащи от страни, където има установени случаи на заразени с вируса и се изпращат в РЗИ. РЗИ ще информира ОПЛ на лицата за необходимостта от осигуряване на активно медицинско наблюдение за 14-дневен период, през което време ще бъдат под домашна карантина.

Д-р Кирякова препоръчва спазването на високо ниво на лична хигиена, избягването на мероприятия в закрити помещения и на пътувания в чужбина.

Началникът на РУО Разград – Ангел Петков, запозна присъстващите с писмо на Министъра на образованието, с което се препоръчва учениците да ограничат пътуванията до местата, за които има информация за разпространение на вируса.

Взети бяха следните решения:

·       Областният управител да свика областен медицински съвет, с участието на директорите на болниците в областта и представители на други заинтересувани структури;

§  Членовете на Областния кризисен щаб за борба с коронавиpyc да  бъдат запознати с разпоредбите на Министерството на здравеопазването по отношение на превенцията против разпространението на коронавирус инфекцията.

§  Щабът да предприеме превантивни мерки срещу навлизането на коронавируса на територията на областта.

В края на заседанието беше направено заключение, че на територията на областта няма регистрирани случаи на лица, проявяващи симптоми на COVID-19.

 

 

 

.Към началото на страницата