Възможности за освобождаване от винетни такси на участъци от републиканските пътища на територията на областта обсъдиха на работна среща кметовете на общини в област Разград с Областния управител Гюнай Хюсмен

27.02.2020

Днес, 27 февруари, Областният управител Гюнай Хюсмен ръководи работна среща с представители  на общините на територията на областта, във връзка с подадени в централната администрация на АПИ искания за изваждане на участъци от РПМ от списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура – винетна такса.

Участниците в срещата обсъдиха възможностите за освобождаване на участъци от републиканските пътища, както и необходимите финансови средства за поддържането на изключените участъци.

На срещата присъствах и директорът на АПИ – инж. Людмил Янев, който информира, че средствата за поддържане на съответните участъци за една календарна година, следва да бъдат съотносими към вече определения размер, с който участва вече Агенция „Пътна инфраструктура“ в съвместното финансиране на пътищата от Републиканската пътна мрежа, а именно: за текущ ремонт на поддържане на пътища от I –ви, II-ри и  III-ти клас – 5 000,00 лв., а за зимно поддържане, съответно: за I –ви клас – 3 000,00 лв./км., за II-ри клас – 2000,00  лв./км. и  за III-ти клас – 1000,00 лв./км.

Представителите на общините  изразиха мнение, че на този етап нямат желание по определени участъци движението да бъде без винетки.

Инж. Янев посочи  пътя заЖП гара Разгради пътя за „Амилум“ тъй като е имало недоволни граждани, които са реагирали за поставения по пътя знак за задължителна винетка.

Инж. Янев призова кметовете на общините да решат в най-кратък срок кои пътни участъци да бъдат извадени от списъка за винетната система и да подготвят списъци на съответните участъци, ако има такива.

Младежи от Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Подай ръка“  – Разград и от „Център на лица без увреждания“ в Разград подариха на участниците в срещата мартенички за здраве и благоденствие.Към началото на страницата