Заместник областният управител Евгени Драганов бе гост на откриването на изложба от творби на Стоян Цанев

21.11.2019

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе гост тази вечер на откриването на изложба от графики и рисунки на известния български художник Стоян Цанев. 80-те творби са подредени в две зали на Художествената галерия „Проф. Илия Петров” в Разград, те са предимно от фондовете на галериите във Варна, Добрич и Силистра, а три от картините са собственост на разградската галерия, те са от изложба „Лудогорие” от 1980 г. Експозицията може да бъдат видяна до 11 декември.

Изложбата бе открита от директора на ХГ”Проф. Илия Петров” Тодор Тодоров. Той представи Стоян Цанев като един от най-виталните съвременни български творци заедно с Георги Чапкънов. Тодоров анонсира, че разградската галерия подготвя изложба на Чапкънов.

Стоян Цанев е завършил Художествена академия в Полша, представя свои творби в Западна Европа, след което се прибира в родния Бургас, където живее до смъртта си в началото на тази година. Носител е на множество награди от биеналета в целия свят.

Сред посетителите на изложбата бе и 17-годишната Шенай Мехмедова от ПГХТБТ”Мария Кюри”-Разград. Покана да разгледа експозицията тя получи от заместник областния управител Евгени Драганов след откриването вчера на изложба от нейни творби в гимназията, в която учи. Г-н Драганов запозна младата художничка с утвърдените разградски творци, които й дадоха съвети за нейното творческо развитие.

 

ГалерияКъм началото на страницата