Областният управител Гюнай Хюсмен бе отличен с награда "Димо Хранов" за особени заслуги към читалище "Развитие 1869"

01.11.2019

Днес, 1 ноември, Областният управител на Област Разград Гюнай Хюсмен и неговият заместник Евгени Драганов присъстваха на празничния театрален спектакъл, посветен на Деня на народните будители и на 150 годишния юбилей на НЧ „Развитие 1869“.

Програмата започна днес от 18.00 часа в сградата на читалището с откриване на фотоизложба, проследяваща историята на институцията.

На тържеството бяха връчени награди на името на "Никола Икономов", както и новоучредената награда "Димо Хранов" за особени заслуги към читалище "Развитие 1869". Първият носител на отличието беше Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен за оказваната подкрепа и добра съвместна работа през годините, както и за съхраняване на народностните традиции в Област Разград.

Наградата връчи председателят на читалищното настоятелство Красимир Харалампиев, който благодари на г-н Хюсмен за съдействието за подмяната на цялата дограма на строената през 1954 г. сграда.Възможността за финансиране на този ремонт беше обсъдена от Областния управител с председателя на Държавната агенция за сътрудничество и координация(ТИКА) Сердар Чам и с изпълнителния директор на агенцията за Балканите и Източна Европа. Проектът беше реализиран вследствие на доброто сътрудничество между  министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Таип Ердоган.

Областният управител отдаде заслужено признание в словото си на всички, които през годините са вградили по частица от себе си в това свято огнище на българщината– Читалището, като им пожелаздраве,нови творчески постижения в областта на културното просвещение и съхраняване на българските корени, традиции и обичаи.Той изрази надежда, че успешното и ползотворно сътрудничество между държавната институция и читалищата от областта ще продължи и занапред, защото читалищата трябва да ги има, за да продължават да ни съхраняват като народ, да предават традициитеиобичаите на идните поколения.

След това празникът се пренесе на сцената, където беше представен откъс от пиесата "Многострадална Геновева" - първото театрално представление в новосъздаденото читалище в Разград. По традиция от миналото, в спектакъла, като самодейни актьори участваха председателят, секретарят и членове на настоятелството на читалището.

Като символ на приемствеността, след представлението своя актьорски талант демонстрираха възпитаниците на младежката формация за театър "Импулс". Те представиха постановката "Женско царство".Към началото на страницата