Областната епизоотична комисия реши всички стопани, извършили доброволно клане на прасетата си, да получат подпомагане за дезинфекция

22.08.2019

   Постоянната областна епизоотична комисия одобри предложение на заместник областния управител Евгени Драганов във връзка с финансовото подпомагане за дезинфекционни мероприятия в размер на 300 лева. То касае получателите на парите за дезинфекция, първоначално подпомагането за дезинфекция се отнасяше само за стопани, живеещи в 20-километровите санитарни зони около огнища на Африканска чума по свинете. Тъй като повечето от селища в Разградска област влизат в санитарните зони в областта, но и на съседни административни области, г-н Драганов предложи в списъците за подпомагане за дезинфекция да бъдат включени всички стопани от Разградска област, извършили доброволно клане на домашните си прасета, независимо в кое населено място живеят.

   Заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия бе ръководено от заместник областния управител Нурие Црънгалова, в него участваха представители на държавните институции, ангажирани с превенцията на АЧС, както и на седемте общини от областта. Представителите на местните власти получиха подробни указания как да подготвят необходимите документи за подпомагането за дезинфекция. Списъците с имената на стопаните след заверка от селските кметове и официални ветеринарни лекари се подават в Областна администрация, а заявленията и протоколите – в ОДБХ-Разград. Срокът за списъците е 26 август, като данните ще бъдат обобщени на следващото заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, което ще е във вторник, 27 август, от 11 часа. По указания от МЗХГ областните епизоотични комисии в цялата страна ще заседават всеки вторник.

   На заседанието бяха обсъдени и предложения на ръководството на ДГС“Воден-Ири Хисар“. Оттам настояваха да бъде разрешен добив и транспортирането на вече отсечена дървесина – заявките от жители на околните населени места са за 12 150 куб.м., а добитите дърва са 6 800 куб.м. или 56% от необходимото. Тъй като съобразно заповед на Изпълнителната агенция по горите дърводобив не може да бъде извършван в инфектирани зони, бе одобрено само предложението за транспортиране на дървесина с уточнението, че това трябва да става при спазване на мерки за биосигурност. Одобрено бе и предложение на ДГС“Воден-Ири Хисар“ да бъде разрешено да изпълнят дейности от срочен характер - подписани още през декември 2018 г. и февруари 2019 г. с чуждестранни ловци договори за лов на благороден елен.

   В началото на заседанието д-р Върбан Белчев от Областната дирекция по безопасност на храните-Разград представи актуалната епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете на територията на страната и на Разградска област. През последните 10 дни в страната са регистрирани над 10 нови огнища на АЧС, с което огнищата по диви свине стават 34, а при домашни – 45. На 16 август е потвърдена и втора положителна проба за Разградска област – тя е от намерено в землището на кубратското село Каменово мъртво диво прасе.

 

 Пълна галерияКъм началото на страницата