Мерки за предотвратяване на възникване на Африканска чума по свинете в Разградска област бяха обсъдени на заседание на Постоянната областна епизоотична комисия

09.07.2019

   Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия днес.

   В началото на заседанието на Областната епизоотична комисия д-р Юлиян Йорданов от Областната дирекция по безопасност на храните-Разград представи заповедта на Изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев във връзка с установяване на огнище на заболяването африканска чума по свинете в село Жернов, община Никопол, област Плевен.

   Областният управител Гюнай Хюсмен представи превантивните мерки, обсъдени на работната среща, провела се вчера в Министерството на земеделието, храните и горите, сред които: провеждане на широка информационна кампания, засилване отстрела на дива свиня и предвиждане на заплащане от 50 лева на отстреляно животно в рисков район, периодично почистване на отбивките по основните пътища, по които минават превозни средства от държави с възникнали случаи на АЧС.

   Мерките, предприети от най-голямата свинеферма в областта – „Агротайм“ЕООД, представи управителят на дружеството Иван Иванов.

   След обстойна и аргументирана дискусия членовете на комисията взеха решение да бъдат изпратени писма до общинските администрации, които да установят броя на т.нар. стопанства „заден двор“, това ще става без описване на имената на собствениците им. Обобщението ще бъде направено на следващо заседание на Областната епизоотична комисия на 19 юли. На заседанието бяха обсъдени и други превантивни мерки – укрепване на оградата на ДЛС“Воден-Ири Хисар“, откъдето излизат диви свине, които биха могли да разпространят заразата, по-често почистване от АПИ на участъците около контейнерите по отбивките на основните пътища.

   Представителите на ветеринарните власти акцентираха върху още една мярка, касаеща, както собствениците на домашни прасета, така и ловци, гъбари, работещи в сферата на дърводобива и други, занимаващи се с дейности в горите или със земеделие, да сигнализират своевременно при установяване на труп от прасе.Към началото на страницата