Заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов бяха гости на концерт за Международния ден на майчиния език

22.02.2019

   Заместник областните управители на Разград Нурие Црънгалова и Евгени Драганов бяха гости на концерт в село Брестовене, посветен на 21 февруари – Международния ден на майчиния език. Празникът се отбелязва по инициатива на ЮНЕСКО от 2000 г., а в заветското село го честват за шеста поредна година.

   Организатор на концерта е НЧ”Просвета 1919”-Брестовене, а в програмата освен самодейците участваха ученици от ОУ”Христо Ботев”-Брестовене и възпитаници на ДГ”Червената шапчица”-Брестовене.

   Г-жа Црънгалова и г-н Драганов предадоха на читалищното ръководство поздрави от Областния управител Гюнай Хюсмен за активната роля на културната институция в опазването на традициите. Г-н Драганов нарече концерта великолепен, съчетаващ уменията и талантите на различни поколения, а г-жа Црънгалова благодари за възможността да стане съпричастна на този празник. Двамата заместник областни управители призоваха местните хора да продължат да съхраняват традициите заради младите хора в селото.

   Концертът включваше песни на български и турски език, както и танци, изпълнени от самодейците от НЧ”Просвета 1919”, децата от ДГ”Червената шапчица и ОУ”Христо Ботев”. Част от програмата бяха и варианти на пословици и поговорки на двата езика, представени от самодейки, облечени в българска и турска носии.

Пълна галерияКъм началото на страницата