С музикална импресия и изработка на мартенички започна посещението на група турски студенти в Област Разград

08.02.2019

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен, заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов и главният секретар Михаил Тодоров посрещнаха група от 25 студенти от Тракийския университет в Одрин, които са на седемдневно посещение в Област Разград.

   Г-н Хюсмен приветства гостите и им пожела приятни и ползотворни срещи с техните връстници в региона по време на седемдневната им визита. Той им съобщи, че съвместно със сдружение „Младежки форум 2001” и „Център за съзидателно правосъдие” е подготвена интересна програма с посещения в различни населени места, образователни, кулурни и спортни институции. „Убеден съм, че ще ви е любопитно и полезно да се запознаете с културното многообразие в региона и да видите как живеят хората на вашата възраст” – каза на младите хора г-н Хюсмен. Той отново използва възможността да благодари на Община Разград, която съдейства за настаняването на гостите, както и на Театрално-музикален център-Разград, откъдето подготвиха първото събитие в програмата на турските студенти, а също и на останалите институции и организации с принос в осъществяването на визитата.

   Заедно със студентите г-н Хюсмен поздрави музикантите, които представиха импресията „Разград – музика и кадър”, включваща фотографии от Разград на диригента на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов” Красен Иванов, направени през четирите годишни времена и представени чрез мултимедия на фона на изпълнения на известни симфонични творби от Мила Иванова – цигулка и Красен Иванов – синтезатор.

   След популярните музикални творби, студентите се запознаха и със стари български традиции – изработка на мартеници и украса на капански шевици. За традициите им разказа уредникът в Етнографския музей Даниела Ганчева, а как точно се изработват мартеници им показаха, а и ги включиха в процеса, малките таланти от Школата по изобразително изкуство към ЦПЛР Център за работа с деца-Разград. Турските гости получиха и подаръци – предварително изработени уникални мартеници. 

   Посещението е по проект за запознаване с младежките дейности в съседни държави. Подобни визити младежки групи от Турция са имали в Македония и Косово – обясниха на среща с Областния управител Гюнай Хюсмен експертите от Министерството на младежта и спорта в Република Турция Шюкрю Йълмаз и Бусе Дерменджи, които са част от групата.

   Визитата на групата студенти е и следствие от добротосътрудничество между областите Разград и Одрин на база подписаната през декември 2017 г. Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между двете администрации.

Пълна галерияКъм началото на страницата