Ремонти и мерки за обезопасяване на движението обсъдиха на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата

30.04.2018

   Ремонти и спешни мерки за обезопасяване на движението по конкретни пътни участъци в област Разград обсъдиха днес членовете на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Заседанието бе ръководено от заместник областния управител Нурие Црънгалова, основен докладчик бе директорът на Областно пътно управление Людмил Янев.

   Пред членовете на комисията той представи нов вариант за решаване на поставения от кмета на село Стражец на предишни заседания въпрос с осигуряване на безопасността на жителите на селото, когато пресичат пътя Разград – Кубрат. Вместо обсъжданото поставяне на шумяща маркировка и пешеходен парапет Янев предлага да бъде възстановено използването на пешеходния подлез, който от години не се използва и е пълен с боклуци. Необходимо е да бъде изработен проект за възстановяване на елзахранването на подлеза и той ще може да се използва. В ход е решаването на подобен проблем в село Ушинци по пътя Варна – Русе. Вече са поръчани двата соларни знака, които ще бъдат поставени на мястото на обикновените пътни знаци.

   По време на обсъждането на предложението на кмета на Гецово Емил Гиздов стана ясно, че изграждането на велосипедна алея между Разград и Гецово е възможно, но не и във вида, в който кметът предлага – на мястото на банкетите. По предложение на Областно пътно управление ще бъде проверено дали съществува старият селскостопански път, който би могъл да бъде превърнат във велоалея.

   163,9 км. от пътната мрежа в област Разград е в добро състояние, 120,9 км. – в средно, а 220,6 км. – в лошо – докладва още на комисията Янев. За участъците, които бяха включени в дневния ред на заседанието, отпуснати от Агенция „Пътна инфраструктура“ средства няма – обясни той. По пътя Черешово – Юпер – Божурово – Бисерци, който е с дължина 15,655 км., е извършен текущ ремонт през 2017 г., за основен ремонт са необходими 7 000 000 лева. По пътя Самуил – Хърсово – Богданци – Подайва е предвидено в участъка от 5 километра, който е в най-лошо състояние, да бъдат запълнени дупките с фракция под налягане. За цялостен ремонт са необходими 3 500 000 лева. Дупки ще се кърпят и по участъка от пътя Търговище – Разград – Кубрат – Тутракан между Киченица и разклона за Сеново. 4 500 000 лева са нужни за ремонт на 9 км. от същия път между село Топчии и Кубрат в землището на Каменово, директорът на ОПУ ще има информация дали ще съществува възможност за отпускане на тази сума в сряда. Превантивен ремонт е започнат в участъка от същия път между кръстовището за Бисерци и границата с ОПУ-Силистра, има изпратено задание към АПИ-София, което към момента не е одобрено.Към началото на страницата