Областният управител се срещна с Генералния консул на Турция в Бургас

30.04.2018

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и заместниците му Нурие Црънгалова и Евгени Драганов се срещнаха с новия Генерален консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, който е на този пост от 10 март.

   Дипломатът е днес на опознавателно посещение в региона, пред ръководството на Областна администрация той сподели, че едно от местата, които има желание да посети, е джамията „Ибрахим паша“. Преди да го заведе там г-н Хюсмен му разказа за политическата воля и действията, които правителството на Република България и той като негов представител в региона са предприели по реставрацията и ремонта на паметника на културата. Генералният консул Нурай Иньонтепе коментира, че в момента културният туризъм в Турция е много развит, а България след Италия и Гърция е третата страна, предпочитана за този вид посещения от туристите. По неговите очаквания разградската джамия ще привлече поне един милион туристи. Г-н Иньонтепе заяви, че има намерение да изпълнява функциите на туристически мисионер, привличането на туристи от Турция в България е сред приоритетите му за работа, предстои да бъде създаден сайт за забележителностите в област Бургас, за опознаване на двата народа ще се организират концерти, изложби и други културни събития.

   Г-н Хюсмен и г-н Иньонтепе разговаряха и за това, че идеологическите стереотипи от комунистическия режим са останали в миналото, а двете страни са вече съюзници в НАТО и добри съседи, което е предпоставка за развитието на туристически обмен между България и Турция. Областният управител разказа за подписаната между него и валията на Одрин Гюнай Йоздемир Декларация за сътрудничество и съвместно сътрудничество, въз основа на която такъв обмен вече се извършва.

   В края на официалната среща Областният управител Гюнай Хюсмен подари на Генералния консул Нурай Иньонтепе графика на Демир баба теке и плакет на Областния управител, получи също подарък в знак на предстоящото добро сътрудничество между институциите.

Пълна галерияКъм началото на страницата