100 човека от Разградско и Силистренско се завърнаха от шестдневна екскурзия до Анкара, организирана от Областния управител Гюнай Хюсмен

02.04.2018

   От шестдневна екскурзия до столицата на съседна Турция Анкара се завърнаха днес 100 човека от областите Разград и Силистра. Посещението бе организирано от Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен по покана на Фондацията на Алевиите Бекташи в Турция. В двата автобуса до Анкара пътуваха самодейци от фолклорни групи от село Бисерци, община Кубрат и село Черник, община Дулово, както и представители на държавни институции и обществени организации от Разградско: Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция по безопасност на храните, Регионална дирекция „Социално подпомагане”, Регионалното управление на образованието, Областна администрация, читалищни деятели и местни журналисти.

   Групата посети туристически забележителности в Турция:  древния град Троя; Чанаккале, където се намира конят от филма с участието на Брад Пит „Троя”; градчето Еджеабат, където по време на Първата световна война се е провела Дарданелската битка между силите на Антантата и Османската империя; мавзолея на Кемал Ататюрк в Анкара. Програмата на посещението включваше и свещени за Алевиите Бекташи места – гробницата на Хаджи Бекташ Вели и Каръккале, българската група бе гост и на Четвъртата Международна среща на Алевиите Бекташи, в която участваха представители на 25 държави. Събитието се проведе под патронажа на Президента на Турция Реджеп Таип Ердоган, на него присъстваха и вицепремиерът на Турция Хакан Чавушоглу и министърът на културата и туризма на Турция Нуман Куртулмуш. Официален гост на конференцията бе и Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен. В културната програма на събитието участваха и събраха аплодисментите на публиката фолклорните състави от Бисерци и Черник.

   Поканата за посещението на българската група в Анкара дойде от председателя на Фондацията на Алевиите Бекташи Йоздемир Йоздемир след негово посещение в Разград и  гостоприемното посрещане от страна на г-н Хюсмен.

Пълна галерия

 Към началото на страницата