Заместник областният управител Евгени Драганов присъства на две културни събития, посветени на Деня на Разград

27.01.2018

   Заместник областният управител на Разград Евгени Драганов присъства тази вечер на две културни събития от празничната програма за Деня на Разград 28 януари.

   И двете се случиха в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“. В една от залите бе открита историческа изложба под надслов „Разград по време на руско-турските войни от 18 и 19 век“, а в друга от залите бе световната премиера на документалния филм „Катедра 22“.

   В експозицията са включени експонати от Регионален исторически музей-Разград, Исторически музей-Тутракан и Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" – София-  съобщи директорът на разградския музей Галена Радославова. Уредникът в музея Иво Стоянов разказа, че освен за военните действия в региона, изложбата разказва и за обществено-икономическото развитие на Разград, включително за барутната фабрика, съществувала в града между 1843 и 1877 г. След акцентите в изложбата е книгата с летописните бележки „Разградски сборник(Дамаскин)“ на учителя и виден общественик от 30-те години на 19-ти век Христофор Никович. Експозицията включва документи, оръжия и военно снаряжение, ще остане в ХГ“Проф. Илия Петров“ до 3 март.

   На премиерата на филма „Катедра 22“ присъства екипът, който го е създал: сценаристът Александър Сертев, режисьорът Александър Крумов, операторът Емил Пенев, продуцентът Станимир Трифонов, както и операторът на кадрите с дрон маестро Красен Иванов. Филмът представя спомените за казармата през 1957 г. на 12 български творци. В този период имало възможност младите мъже – студенти в три академии по изкуствата – да отбиват военната си служба по 2 месеца през ваканциите и пианистът Милчо Левиев, художникът Александър Сертев, скулпторът Валентин Старчев, режисьорът Людмил Стайков, актьорът Ицхак Финци и други били изпратени в бившия разградски Кавалерийски полк. Сертев получил възможност да снима и на база неговите фотографии и кадри от днешен Разград е подготвен и филмът.

   Преди прожекцията на филма продуцентът Станимир Трифонов изказа благодарност за логистичната подкрепа и гостоприемство на кмета д-р Валентин Василев и на Областна администрация-Разград, както и на „Амилум-България“ за финансовата подкрепа.

Пълна галерияКъм началото на страницата