Българските евродепутати се обединиха и апелираха за приемането на България като пълноправен член на Шенгенската зона

14.12.2017

   Вчера, 13.12.2017 г., на пленарно заседание Европейския парламент проведе дебат относно приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Евродепутати от различни държави дадоха категоричната си подкрепа и призоваха Съвета да действа спрямо правилата и поетите ангажименти и да прекрати несправедливото блокиране на двете страни, което продължава повече от 6 години. В дискусията взеха участие евродепутатите Асим Адемов, Емил Радев, Сергей Станишев, Филиз Хюсменова и Ангел Джамбазки.

   Г-н Асим Адемов, член на ЕНП/ ГЕРБ в Европейския парламент, заяви, че България и Румъния отдавна отговарят на условията за приемането им в Шенген. Макар това решение да е било многократно отлагано, държавата ни е доказала, че е надеждна външна граница на Европейския съюз.

   „Бъдещето на Европейския съюз зависи от това доколко страните ще бъдат единни и солидарни една с друга. Именно тази солидарност изисква България и Румъния да бъдат приети незабавно в Шенген. Не е справедливо да не се признават усилията и резултатите на двете страни. Не е справедливо да не се признава фактът, че при сполетялата ни бежанска криза, България е с най-добри резултати. Отдавна България е доказала, че генерира сигурност и стабилност в един много проблемен и сложен регион.“ подчерта г-н Адемов.

   Българските евродепутати се обединиха и апелираха за приемането на България като пълноправен член на Шенгенската зона. Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова също присъства на пленарното заседание. В свое изказване европейският комисар по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос категорично потвърди позицията на Европейската комисия в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген.Към началото на страницата