Детски европарламент заседава в Езерче на събитие, посветено на Българското европредседателство

27.11.2017

   Своя интерпретация на заседание на Европейския парламент представиха деца от ОУ“Св.П.Хилендарски“-село Езерче по време на информационно културно събитие, посветено на десетата годишнина от членството на Република България в Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.Събитието бе под надслов „Влак за Европа“, организира го НЧ“Образование 1894“-Езерче със съдействието на Областна администрация-Разград.

   По време на информационната част от събитието главен експерт в Областна администрация-Разград Светлин Симеоновпредстави две мултимедийни презентации за европредседателството и годишнината от членството на България в ЕС. Областна администрация предостави и таблата от изложбата „Европа в Лудогорието. Поглед отвисоко“, която включва снимки с дрон на 23 обекта от областта, изградени или ремонтирани по европейски проекти. На един от фотосите е ремонтираната училищна сграда в Езерче.

   В културната част от събитието, озаглавено „Влак за Европа“,  участваха ученици от местното училище, сценарият включваше търсене на любимата кукла на тъжен клоун, когото новият му приятел Нека Аз Добротворко опитва да разведри като му разказва за Европа, за това как децата от Езерче се подготвят за българското председателство на Съвета на ЕС. Традиционни фолклорни и съвременни песни и танци, показващи многобразието на съвременна Европа, включваше подготовката, а част от програмата бе и възстановка на заседание на Европарламента от 2014 г. Деца влязоха в ролите на: Илияна Йотова, Кристалина Георгиева, Сергей Станишев, Николай Бареков, Момчил Неков, Мартин Шулц и други евродепутати и комисари. В програмата с фолклорни танци участва и Фолклорната група „Цар Калоян“ от Цар Калоян с ръководител Ростислав Русев.

   Директорът на ОУ“Св.П.Хилендарски“ Зюлейха Карман обяви, че  по време на подготовката за събитието на децата от 5, 6 и 7 клас са закупени тениски,  върху които те с текстилни бои и маркери нарисували логото на Българското европредседателство. Ръчно нарисувана тениска децата изпратиха като подарък на Областния управител Гюнай Хюсмен. По-малките ученици пък направили постери по темата за европредседателството.

   Това бе третото събитие, организирано от читалищна институция в Област Разград в рамките на Националния план за изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2017 г. Последното, четвърто, ще е в сряда, 29 ноември от 16,30 ч. в НЧ “Просвета 1919“- село Брестовене.
 Към началото на страницата