С кръшно българско хоро завърши информационно културното събитие в село Голям извор, посветено на европредседателството

25.11.2017

   С кръшно българско хоро, на което се хванаха зрители и участници, завърши информационно културно събитие в село Голям извор. То бе второто от поредица събития, които четири читалища от област Разград посвещават на десетата годишнина от членството на Република България в Европейския съюз и предстоящото българско председателство на Съвета на ЕСи организират съвместно с Областна администрация-Разград.

   Събитието в Голям извор бе открито от председателя на настоятелството на НЧ“Напредък“-Голям извор Мариян Боянов, който отправи благодарности към Областния управител Гюнай Хюсмен за това, че културната институция в самуилското село е сред четирите избрани да проведат събития, които са част от Националния план за изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2017 г.

   Две мултимедийни презентации представи пред пълната зала на читалището главният експерт в Областна администрация-Разград Светлин Симеонов. Темите им бяха: „Десет години България в Европейския съюз и Българското председателство на Съвета на ЕС“ и „Лудогорието преди членството на България в Европейския съюз и сега“, първата е предоставена от Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС, а втората е изработена от Симеонов.

   В културната част на събитието участваха: Танцов състав „Вихър“ към НЧ“Напредък 1896“-Голям извор, Танцова група „Хърсово“ към НЧ“Паметник 1872“-Хърсово, и двете с художествен ръководител Мариян Боянов, както и оркестър „Вихър“ към НЧ“Напредък 1896“-Голям извор. Те се представиха с български и ромски танци, а програмата завърши с кръшно българско хоро, на което се хванаха и зрители и участниците в двата танцови състава.

   Част от събитието бе и фотоизложбата на тема „Европа в Лудогорието. Поглед отвисоко“, включваща 23 снимки сдрон на обекти в област Разград, изградени или ремонтирани със средства от ЕС.В експозицията, подготвена от Областна администрация-Разград, има снимка на обект от Голям извор – църквата „Света Троица“, както и на сградата на НЧ“Паметник 1872“ в съседното село Хърсово.

   За събитието деца от Голям извор също бяха подготвили малка експозиция с рисунки на логото на българското европредседателство.

Следващото читалищно събитие в област Разград, посветено на българското европредседателство, ще е на 27 ноември от 14:00 часа в НЧ“Образование 1894“ - село Езерче, а последното - на 29 ноември, в 16:30 часа в НЧ “Просвета 1919 “- село Брестовене. Първото бе в Гецово на 10 ноември.Към началото на страницата