Заместник областният управител Евгени Драганов откри изложбата „Военните паметници на област Разград“ в СУ“Христо Ботев“-Цар Калоян

24.11.2017

   Заместник областният управител на Разград Евгени Драганов откри изложбата „Военните паметници на област Разград“ в СУ“Христо Ботев“-Цар Калоян. На представянето на експозицията бяха и заместник-кметът на община Цар Калоян Найден Късов и председателят на Областния съюз на ветераните от войните, а училищното фоайе бе пълно с деца от училището.

   Г-н Драганов разказа на учениците, че в Лудогорието почти няма населено място без знак за памет за свидните жертви, дадени във воините от началото на 20-ти век. Никога след Балканската, Междусъюзническата и Първата Световна войни България не е мобилизирала толкова голяма армия от 850 000 човека – допълни Драганов. Той съобщи, че целта на изложбата, организирана от Областна администрация, е не само да се видят паметните плочи, а и да се апелира към местните управи и към учениците да поемат ангажимент към поддържане на по-добро състояние на паметниците. По този начин реално ще изразим почитта и признателността си към загиналите за свободата ни българи – каза заместник областният управител.

   Директорът на училището Нели Тодорова съобщи, че подобна инициатива вече е реализирана в учебното заведение. Като част от тазгодишната кампания „Да изчистим България за един ден“ училищният колектив избрал да почисти пространството около Руския паметник в Цар Калоян.

   Стоян Великов представи 16-те фототабла със снимки на 109 паметника, пожела на младите хора от Цар Калоян никога да не виждат война, но да помнят, че героите заслужават почит и уважение.Към началото на страницата