Областният управител инспектира ремонта на джамията „Ахмед бей“

08.11.2017

   Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен посети джамията „Ахмед бей“ в Разград, за да види как върви ремонтът на молитвения храм. Средствата за възстановяване на покрива – 10 000 лева – бяха отпуснати от Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет след отправено искане от Районно мюфтийство и писмо за подкрепа от страна на Областна администрация-Разград.

   Ремонтът е започнал в средата на октомври, след като Мюсюлманското настоятелство е избрало най-добрата от няколко оферти на строителни фирми – разказа Районният мюфтия Мехмед Аля. Изпълнителят е разградска фирма, която предложила най-ниска стойност за най-много извършени дейности.

   Причина за искане на средствата от Дирекция „Вероизповедания“ е теч от покрива на сградата, която е построена през 1542 г., а последният ремонт на покрива е извършен през 1964 г.

   Ремонтът включва цялостна подмяна на покривната конструкция, която е с площ 158 кв.м., изолация, изчистване с пясъкоструйник на мухъла по стените, запълване на пукнатините в стените със специален разтвор, подмяна на дограмите във вид, по-близък до оригиналния. На този етап е приключила подмяната на по-голямата част от керемидите  – на купола с площ 98 кв.м., предстои подмяната и на корнизите.

   Областният управител Гюнай Хюсмен поздрави районния мюфтия за разумното и пестеливо разходване на държавни средства.Към началото на страницата